İnsanların blog yazmaktaki amaçları farklılık gösterir. İlgisini çeken bir alanda hobi olarak yazan pek çok kişi vardır. Kendi tanıtımını yapabilmek için blog yazmakta bazı meslek gruplarında faydalı olabilir. Öte yandan para kazanmak için tam zamanlı bir iş gibi blog yazan kişiler de vardır. Ancak günümüzün rekabetçi internet dünyasında başarılı olmak için bu işi bilinçli ve doğru yapmak gerekiyor.
Öncelikle sürekli yazabilmek için motivasyona ihtiyacınız var. Para kazanan bir blog için günde 4-6 saat yazmak gerekebilir. Üstelik belirli bir süre reklam gelirleri olmayacaktır. En azından başlangıçta yazma alışkanlığı elde edene kadar sevdiğiniz konulara yönelebilirsiniz. Çoğu blogger gerçekten tutkusu olan alanlarda yazar.
Doğru Platform Seçimi
Pek çok ücretsiz ya da ücretli blog yazma platformu arasından seçiminizi yapabilirsiniz. WordPress, Google Blogger, Medium ve Tumblr günümüzün popüler blog yazma platformlarıdır.Her birinin kendi içinde avantajları ve dezavantajları vardır. Örneğin WordPress sade ve kullanışlı bir platformdur. Kendinizi geliştirdiğinizde premium paketlere geçebilirsiniz. Tumblr, genç ve ilgili hedef kitleye rahat ulaşmanızı sağlar. Karar vermeniz gereken nokta sizin ihtiyaçlarınıza hangi platformun hitap ettiğidir.
Niş Alanı Belirleme
Blogunuzu yazacağınız konu hakkında seçim yaparken dikkat etmeniz gereken başlıca üç kriter vardır. Birincisi sevdiğiniz ve bilgili olduğunuz bir konu seçmektir. Daha sonra bu konuyu biraz daraltmanız gerekiyor.Örneğin “Moda” ya da “Spor” gibi başlıklarda yazarsanız binlece gönderinin arasından öne çıkmanız imkansıza yakındır. “İtalyan Sokak Modası”, “Güney Amerika Futbolu” şeklinde daha spesifik alanlara yönelmelisiniz.
İkinci nokta rekabet düzeyini kontrol etmektir. Ve yine kendinize uygun düzeyi seçmelisiniz. Rekabet düzeyi ne kadar yüksekse maaliyetler o kadar yüksektir. Reklam ve SEO çalışmaları için bütçe ayırmanız gerekir. Eğer para kazanmadan harcamam diyorsanız rekabet düzeyi daha düşük ama arama hacmi olan konulara yönelmelisiniz.
Niş alanı seçerken dikkat edilmesi gereken üçüncü önemli kriter potansiyel kazançlardır. Blogunuzdan para kazanmak istiyorsanız gelir getirecek bir Niş alanı belirlermelisiniz. Bloggerlar, çoğunlukla Satış ortaklığı ve Google Adsense gibi yöntemlerle para kazanıyorlar. Yazacağınız konu bunlarla uyumlu olmalıdır.
Blog Tasarımı
Gündelik hayatta olduğu gibi internette de insanlar ilk izlemine göre fikir edinirler. Hazır şablon dahi kullansanız blogunuzun iyi görünmesine özen göstermelisiniz. Yazdığınız konu ile ilgili olan ama çok abartı olmayan bir tasarım seçmek ideal olandır. Yeni başlayanalar için genelde bu tarz sade tasarımlar önerilir.
Hedef Kitlenizi Belirleme
Yazmayı planladığınız yazılar kime hitap ediyor? Hangi yaş aralığı ya da hangi meslek grubu? Bunları tanımlarsanız onlara ulaşmak için doğru yöntemleri de belirleyebilirsiniz. Mesela “Doğal Bakım Ürünleri” ile ilgili bir blog yazıyorsunuz, kadın forumlarına reklam vermek ya da başka benzer konulu bloglarda misafir yazarlık seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Ayrıca, kendi blogunuza reklam alacak seviyeye geldiğinizde okuyucularınız reklamlardaki ürünlerin potansiyel müşteriler olacaklardır.
Analiz Araçları
Blogunuzu açtıktan ve içerikleriniz yayınlamaya başladıktan sonra gelen trafiği inceleme aşamasına geçmiş oluyorsunuz. Hangi kaynaklardan ziyaretçi aldığınızı, sitenizde ne kadar süre geçirdiklerini, hangi sayfalara tıkladıklarını görmek için analiz araçlarını kullanmayı öğrenmelisiniz. Seçtiğiniz platformun size sunduğu analiz araçlarını mutlaka inceleyin. Google Search Console, sitenizin performansını sürekli takip edebilme olanağı sunar. Site hızı, backlink gibi SEO’ya etki eden faktörleri de ayrı ayrı analiz eden webmaster araçları bulunmaktadır. Google’s Webmaster Tools, Woorank ve Ahrefs günümüzde en çok tercih edilenlerdir.